Actualitat

El Congrés Internacional EcoSTP 2023 posarà en valor les aigües residuals en temps de canvi climàtic i sequera

Del 26 al 29 de juny, Girona acollirà la sisena edició d’aquest congrés dedicat a les tecnologies sostenibles per al tractament d’aigües residuals

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona és patrocinador principal d’un esdeveniment que aplegarà uns 500 experts de tot el món i posicionarà Girona com a hub de recerca referent en l’àmbit de l’aigua

La Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) organitzen la sisena edició del Congrés Internacional EcoSTP, en tecnologies sostenibles per al tractament ecològic d’aigües residuals. L’esdeveniment tindrà lloc entre el 26 i el 29 de juny a la Facultat de Lletres de la UdG i a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, i aplegarà uns 500 experts de tot el món.

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona dona suport com a patrocinador principal a aquest esdeveniment, que inclou ponències, cursos, tallers i visites tècniques per presentar i debatre els desenvolupaments més recents per al tractament, la reutilització i la recuperació de recursos d’aigües residuals urbanes i industrials des d’una perspectiva multidisciplinària i multisectorial.

A Catalunya la sequera ha posat en relleu la importància de l’aigua regenerada, és a dir, l’aigua depurada que rep un tractament addicional i que es pot reutilitzar per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg de camps de golf i la recàrrega d’aqüífers. Tanmateix, sovint es desconeix que la tecnologia de regeneració ja està disponible i que la comunitat científica fa temps que treballa per convertir les depuradores en veritables biorefineries capaces de recuperar energia per escalfar i produir electricitat, nutrients per fabricar fertilitzants i altres recursos de valor afegit per a la indústria.

Integrat per la Diputació de Girona i 47 municipis del litoral i el prelitoral gironí, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona va ser precisament una de les institucions pioneres en el conjunt de l’Estat espanyol, a finals de la dècada dels vuitanta, a l’hora de desenvolupar projectes de regeneració i reutilització d’aigües.

En aquest context, el Congrés Internacional EcoSTP 2023 presentarà desenvolupaments innovadors en tecnologies que facin el procés de depuració més sostenible, menys costós i més eficient, i també considerarà els aspectes socioeconòmics que tant influeixen en la seva implantació final. A més, hi participen les empreses i institucions de l’ecosistema innovador de l’aigua, i pretén implicar-hi la societat.

Un congrés que bat rècords

El primer congrés en tecnologies sostenibles per al tractament d’aigües residuals va tenir lloc l’any 2012 a Santiago de Compostel·la. D’ençà d’aleshores, l’interès de la ciència per investigar i desenvolupar processos de depuració d’aigües més sostenibles no ha parat d’augmentar, la qual cosa s’ha reflectit en el nombre creixent de persones que han assistit a les edicions posteriors del congrés a Verona (Itàlia), Cambridge (Regne Unit), London (Canadà) i, virtualment en plena pandèmia, Milà (Itàlia). Tot i així, no s’havia arribat mai a la xifra de 400 congressistes. L’edició de Girona, amb gairebé 500 participants de 45 països diferents, bat tots els rècords i expectatives.

La inauguració de l’EcoSTP 2023 tindrà lloc el dilluns 26 de juny, a les 18 hores, al Palau de Congressos de Girona. El programa inclou més de 170 ponències orals i 220 presentacions tipus pòster, amb ponents procedents en la seva major part de l’àmbit acadèmic, però també de la indústria i de l’Administració pública. En les sessions plenàries hi participaran especialistes internacionals de renom com Zhiguo Yuan (Universitat de Hong Kong, Xina), Eva Martínez (Isle Utilities, Gran Bretanya), Gustaf Olsson (Universitat de Lund, Suècia) i Krishna Pagilla (Universitat de Nevada, Estats Units).

El catedràtic d’enginyeria química, investigador del grup de recerca LEQUIA i director de l’Institut de Medi Ambient de la UdG, Ignasi Rodríguez-Roda, i la cap de l’Àrea de Tecnologies i Avaluació (TiA) de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), Maite Pijuan, impulsen la iniciativa. Tots dos representen dos grups de recerca i dues institucions amb una llarga trajectòria dedicada al sector de l’aigua.

Aquesta aliança estratègica reforça Girona com a hub de recerca en l’àmbit de l’aigua, i no seria possible sense l’existència d’un teixit empresarial consolidat al territori i sense el compromís de les institucions. Així, el Clúster Català de l’Aigua (CWP), una de les associacions empresarials més importants del sector de l’aigua, amb seu a la ciutat de Girona, i entitats com el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, han esdevingut referents en el desenvolupament de projectes altament innovadors en el camp de l’aigua.

Un congrés que mira cap a la societat

A més de ser un congrés científic, la iniciativa també s’acostarà a l’entorn i la societat. El comitè organitzador ha programat una sèrie d’activitats per portar la temàtica del congrés a diversos col·lectius de les comarques gironines. El dia 27 de juny, investigadors de la UdG i de l’ICRA-CERCA impartiran un seminari per a docents de secundària i tècnics del sector de l’aigua al mateix Palau de Congressos. Les persones que hi participin també podran assistir a una sessió de presentació de pòsters i interaccionar amb els ponents.

El mateix dia, tècnics de l’associació La Sorellona oferiran un recorregut a peu per les actuacions de renaturalització de la ciutat que es duran a terme en el marc del projecte GiroNat per aconseguir una Girona més verda i més saludable. El recorregut estarà obert a tota la ciutadania i mostrarà projectes de restauració al riu Ter, de renaturalització de basses i de patis escolars o de foment de la biodiversitat.

Finalment, la UdG divulgarà treballs de recerca de la UdG i de l’ICRA-CERCA presentats al congrés en el marc del Campus PreBat i el Jove Campus de Recerca, dos programes adreçats a estudiants de segon de batxillerat i de quart d’ESO.

Institucions i empreses internacionals i de l’entorn contribueixen com a patrocinadores del Congrés Internacional EcoSTP 2023. El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona n’és el patrocinador principal. També el patrocinen s::cann, Badger Meter, Isle Utilities, Aqualia, Consorci Besòs Tordera, Fundació Rivus i Hach, TELWESA, Aeris Tecnologías Ambientales, Catalan Water Partnership (CWP), GS Inima, Royal Society of Chemistry, Createch i el Consell Social de la UdG. A més, al congrés hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona.

Seu electrònica i transparència

Benvingut/da

Benvinguts a la Seu electrònica del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, l’espai virtual que posem a disposició dels particulars i ens públics per accedir a la informació, els serveis i els tràmits electrònics.