Actualitat

Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar s’adhereixen al servei d’abastament d’aigua en alta del Consorci d’Aigües

L’ens supramunicipal ha assumit la titularitat de les instal·lacions necessàries per desenvolupar el servei, d’entre les quals destaca l’embassament de Portbou

També s’ha formalitzat l’adjudicació del nou contracte d’abastament d’aigua en alta repartit en dos lots i per un import total lleugerament superior als 16 milions d’euros per als propers dos anys

Des d’aquest mes d’octubre, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona gestiona l’abastament d’aigua potable en alta de Portbou, Colera, el Port de la Selva i la Selva del Mar (Alt Empordà). És la culminació d’un procés engegat molts mesos enrere i amb el vistiplau dels mateixos municipis, que van donar-hi llum verda en els respectius plens.

A partir d’ara, doncs, el Consorci d’Aigües incrementarà entre un 10 % i un 15 % el volum d’aigua lliurada a la zona nord, que el 2022 va ser de 5.281.747 m3. En el total de les tres zones (nord, centre i sud), va subministrar més de vint-i-dos milions de metres cúbics (22.684.605 m3) l’any passat.

Fins ara, aquestes quatre poblacions de la Mar d’Amunt, totes membres fundadors del Consorci d’Aigües, només en rebien el servei de sanejament en alta de les aigües residuals urbanes. L’abastament en alta se’l gestionaven elles mateixes.

El traspàs de competències també inclou el de la titularitat de les instal·lacions que es requereixen per desenvolupar aquest servei. La principal és l’embassament de Portbou, amb una capacitat de 130.000 m3, fins ara de titularitat municipal. Es tracta d’una instal·lació que requereix millores i, en aquest sentit, està previst invertir-hi més de dos milions d’euros en els propers anys, a través de fons propis del Consorci d’Aigües i ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Ara mateix, ja s’estan redactant els projectes de rehabilitació dels desguassos de fons, d’auscultació, de reparació del cos de la presa i de les connexions del sistema d’abastament en alta; actuacions que s’aniran executant progressivament. Paral·lelament, el Consorci d’Aigües ja ha contractat també la redacció del pla d’autoprotecció i la revisió de seguretat de la presa.

A Portbou, el tractament posterior de les aigües es porta a terme a l’ETAP (estació de tractament d’aigua potable). Per completar l’abastament en casos de sequera o d’avaries de la xarxa, es compta amb un pou nou i una planta de tractament d’osmosi inversa amb remineralització posterior.

A Colera, el subministrament d’aigua potable es fa des d’un pou al costat de la riera, des del qual es pot impulsar directament al dipòsit o, depenent de la qualitat de l’aigua, a una planta de tractament mitjançant osmosi inversa.

Per la seva part, el Port de la Selva efectua l’abastament en alta des de dos pous de quinze metres de profunditat cadascun situats a la llera de la riera de Romanyac. Des d’allà, l’aigua s’impulsa al dipòsit municipal ubicat al puig de les Forques, a la urbanització el Mirador.

La Selva de Mar disposa d’una única captació, formada per un pou situat als afores, davant l’ermita de Sant Sebastià, i que bomba aigua directament al dipòsit municipal.

L’adquisició de totes aquestes instal·lacions també ha motivat que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona incrementi substancialment el seu pressupost per a l’exercici 2024 per fer front als nous serveis que ofereix. Per primer cop, superarà els cinquanta milions d’euros (51,5 milions d’euros), dels quals un 55 % corresponen a abastament, segons es va aprovar en el Ple de l’ens aquest dimarts.

«La nostra prioritat és oferir un servei de màxima solvència i eficiència i creiem que aquests municipis de l’Alt Empordà sortiran beneficiats de la incorporació al nostre servei d’abastament en alta», ha subratllat el president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer.

 

Nou contracte d’abastament d’aigua en alta

Coincidint amb aquesta adhesió, el Consorci d’Aigües també ha formalitzat el nou contracte del servei d’explotació, conservació i manteniment dels sistemes d’abastament d’aigua en alta (captació, transport, potabilització i distribució).

L’adjudicació, que és per als propers dos anys amb la possibilitat de pròrroga, s’ha repartit en dos lots, en funció de les zones d’explotació i de la ubicació geogràfica.

El primer lot, per un import total de 9,6 milions d’euros (sense IVA), ha recaigut en la UTE Transparenta Abastament Costa Brava, formada per l’empresa Constructora de Calaf, SAU, i l’empresa Sociedad de Fomento Agrícola Castellonense, SA (FACSA), cadascuna amb una participació del 50 %. L’adjudicatària s’encarregarà de la gestió de la zona nord (abastaments de la Mar d’Amunt i de la xarxa d’abastament de l’ETAP d’Empuriabrava) i sud (xarxa de l’ETAP de Tossa de Mar – Lloret de Mar).

El segon lot s’ha adjudicat a la Companyia General d’Aigües de Catalunya, SA, per un import total de 6,6 milions d’euros (sense IVA). En el seu cas, gestionarà la zona centre, que inclou el manteniment de l’ETAP de Montfullà (Bescanó), la xarxa de la Costa Brava centre i la xarxa de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent.

El nou contracte continua incidint en l’aspecte mediambiental i en la reducció de les emissions de CO2 dins del procés de descarbonització dels seus serveis, en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible, els ODS. També s’ampliarà la plantilla i es crearà una estructura de funcionament per consolidar el servei i atendre els múltiples reptes que es plantegin en el futur.

A més, aquest nou contracte també inclou disset actuacions de noves inversions addicionals a l’explotació ordinària. En són onze del primer lot, per 1,7 milions d’euros, i sis més del segon lot, per 872.000 euros per als propers dos anys, fins al 2025.

Seu electrònica i transparència

Benvingut/da

Benvinguts a la Seu electrònica del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, l’espai virtual que posem a disposició dels particulars i ens públics per accedir a la informació, els serveis i els tràmits electrònics.